Čitamo i stvaramo bajke

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Utorak, 30 Ožujak 2021 Napisao/la Marijana Pavić

Zašto je dobro čitati bajke? Bilo je to motivacijsko pitanje za tjedan posvećen bajkama na ovogodišnjoj manifestaciji  Zadar čita koja se svake godine u ožujku održava u organizaciji Gradske knjižnice Zadar s ciljem promicanja čitanja u cijeloj našoj županiji. I ove godine u program manifestacije uvrštene su i radionice koje smo organizirali u našoj školi pod nazivom Bajka iz kutije

, a provedene su u suradnji školske knjižničarke i učiteljica razredne nastave.

Inspirirani kartama Pričosvijet-putovanja i pustolovine učenici 1.b, 2a, 2.b, 2.c i 4.c razreda sa svojim učiteljicama Natalijom Kero, Marijom Sorić, Dijanom Spahija, Dijanom Budiša i Jasnom Kevrić su na različite načine interpretirali bajke, likove iz bajki , strukturu bajki i njihovu pouke, ali su i samostalno stvarali vlastite bajke pri čemu su iskazali visok stupanj kreativnosti.  Grupa učenica iz 4.a razreda upoznala se  s japanskom tehnikom pripovijedanja uz pomoć kutije Kamishibai  te su za svoj razred pripremile izvedbu pripovijedanja bajke Kako je Potjeh tražio istinu, a učenici iz produženog boravka zabavili su se igrajući društvenu edukativnu igru Čiri-biri-bajka.  I naš učenik Filip Šindija iz 4.b razreda koji ima nastavu kod kuće također se sa svojom učiteljicom Ivanom Puljiz priključio programu i stvorio svoju bajku  inspiriranu kartama Pričosvijet.

Pritom su nastali izvanredni dječji radovi – priče i crteži, a najvažnije od svega  učenici su pokazali da je njihova mašta neiscrpna. Nadamo da će takva i ostati i da će nam bajke biti važan putokaz za dobra djela u životu koji nije uvijek bajka.

Marijana Pavić, knjižničarka

 

 

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice