Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 9.veljače 2021.godine u našoj školi

Kategorija: Događanja Objavljeno: Četvrtak, 11 Veljača 2021 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

Centar za sigurniji Internet s partnerima i suradnicima organizirao je obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 9. veljače 2021. godine. Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta, Centar za nestalu i zlostavljanju djecu već je  šestu godinu zaredom organizirao aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Naša škola se prijavila na obilježavanje ovog dana te smo primili edukacijski paket (što je uključivalo promotivne materijale, društvenu igru, slikovnicu, radnu bilježnicu) i imali smo mogućnost prijave naših učenika za kviz na taj Dan.

 EDUKACIJE KOJE SMO PROVELI S UČENICIMA:

 Na Dan sigurnijeg interneta učiteljice su u prvim razredima čitali učenicima slikovnicu „Sigurni s Neticom“,

drugaši su također čitali slikovnicu i dobili  kviz diplomu.

Treći razredi su kombinirali slikovnicu i radnu bilježnicu „Sigurni s Neticom“.

 4.b razred  je obilježio dan s kviz diplomom.

 Razrednice i psihologinja su u petim razredima s učenicima odigrale društvenu igru. Knjižničarka je u svim šestim razredima održala nastavni sat Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti. Uz razgovor i dijeljenje iskustava, učenici su procjenjivali zadane tekstove s internetskih portala s obzirom na odrednice kojima se mogu prepoznati lažne vijesti i dezinformacije.

 S učenicima 8.b razreda knjižničarka je također održala radionicu razlikovanja istinite od lažne informacije. Učenici su na temelju različitih vijesti i informacija s različitih izvora procjenjivali relevantnost sadržaja.

 Razrednica i psihologinja su učenicima 7.a razreda pustili promotivne materijale „Lijepa riječ i Isprepletena priča“ a zatim su učenici odigrali ONLINE KVIZ za djecu i mlade o sigurnosti na internetu. Razrednice 7.b i 8.a razreda su s učenicima proveli radionicu na ovu temu. Učenici 8.c razreda su uz upute i podršku razrednice i psihologinje odigrali ONLINE KVIZ i pogledali promotivne materijale.

Učenici 5.a razreda su s razrednicom napravili pano za Dan sigurnijeg interneta.

U obilježavanju ovog dana u našoj školi  sudjelovalo je 380 učenika.

 

POŠTOVANI RODITELJI,

Povodom Dana sigurnijeg interneta, osnovne i srednje škole u Zadarskoj županiji  dobili su od PU Zadarske poveznicehttps://youtu.be/0bEub_dZnuY   i    https://youtu.be/53OaQ1y0i04  gdje se prikazuju kampanje usmjerene na zaštitu djece te edukaciju roditelja o opasnostima online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i najčešće odrasle osobe  putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.U zadnje vrijeme u školi imamo puno prijava od strane učenika i roditelja u vezi negativnog korištenja moderne tehnologije. Imamo slučajeve raznog neprimjerenog ponašanja, vrijeđanja učenika, krađe identiteta do zlouporabe Microsoft Teamsa-platforme za nastavu na daljinu.

U našoj školi- nastavnici, stručna služba i ravnateljica ulažu velike napore i trudimo se educirati naše učenike; od pravila ponašanja do raznih opasnosti do kojih može doći putem korištenja moderne tehnologije,  a Vas roditelje molimo da pratite što naši učenici   rade u slobodno vrijeme, sve u svrhu njihove zaštite i sretnog odrastanja.

                                                                                    Dragana Švenjak, psihologinja

 

https://youtu.be/53OaQ1y0i04

 

Hitovi: 328

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice