Festival prava djece

Kategorija: Događanja Objavljeno: Srijeda, 14 Listopad 2020 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

Glavni organizator festivala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.

 

Tijekom listopada i studenog 2020. održavat će se 12. Festival prava djece,  a razne aktivnosti dostupne su u čak 22 grada diljem Hrvatske. Riječ je o festivalu koji slavi dječja prava kroz filmsku umjetnost, s naglaskom na filmove koje stvaraju djeca i mladi.

 

Naša škola će i ove godine sudjelovati na festivalu. Prethodnih godina su učenici petih razreda išli gledati filmove u Cinestar. Zbog epidemije koronavirusa, ovogodišnji Festival prava djece održat će se na daljinu i po prvi će puta biti online.  Učenici od 4. do 8. razreda moći će uživati u projekcijama “Školski objektiv”, a u okviru sata razrednika. Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o temama koje su njima važne, bliske i poznate.

Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedine manifestacije u Hrvatskoj posvećene isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca

Tema ovogodišnjeg festivala je mentalno zdravlje.

Mentalno zdravlje kod djece i mladih doprinosi lakšem školovanju, gradi otpornost na stres te pruža samopouzdanje za samostalno traženje pomoći, stoga je važan čimbenik u djetetovoj uspješnosti i u kasnijoj dobi. Festival je fokusiran na pružanje podrške učenicima u razvoju, te im donosi razumijevanje i vještine koje su im nužne za donošenje zdravih i sigurnih

odluka.

 

Kvalitetni obiteljski filmovi u programu „Dobre vibracije“ opisuju teme poput odrastanja i prepreka s kojima se djeca susreću, zajedničko im je da su pozitivni i pružaju odlične temelje za razgovor u obitelji. Ako želite, pogledajte i smjernice za razgovor o filmu. (kliknite na Dobre vibracije i saznajte više).

 

Hitovi: 372

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice