Izložba Državnog arhiva o Stjepanu Radiću

Kategorija: Događanja Objavljeno: Četvrtak, 12 Svibanj 2022 Napisao/la Marijana Pavić

 Povodom Dana škole i sto pedesete obljetnice rođenja Stjepana Radića, u školskom predvorju postavljena je izložba posvećena ovom velikom hrvatskom političaru, književniku i publicistu po kojem ime nosi i naša škola.

Uz prisustvo učitelja i ostalih djelatnika škole, općinskog načelnika Šime Sekule  te  učenika sedmih i osmih razreda, izložbu je otvorila ravnateljica škole Mirka Sikirić koja se u svom govoru zahvalila organizatoru izložbe Državnom arhivu u Zadru dok je ravnatelj Arhiva prof.dr. Ante Gverić održao uvodni govor o Stjepanu Radiću osvrnuvši se pritom na široko prihvaćenje njegovih ideja i programa među tadašnjim stanovnicima Bibinja. Nazočnima se potom obratio jedan od triju autora izložbe, arhivski savjetnik Marijan Maroja koji je održao kraće predavanje o životu i radu Stjepana Radića. Izložba je podijeljena u tri cjeline: u prvoj cjelini obuhvaćeno je djetinjstvo i školovanje Stjepana Radića, druga cjelina posvećena je političkom djelovanju Stjepana Radića i Hrvatskoj seljačkoj stranci u sjevernoj Dalmaciji dok je treća cjelina posvećena atentatu na Stjepana Radića i hrvatske zastupnike 20. lipnja 1928. godine.

Osim važnosti izložbe za našu školu i učenike koji će na ovaj način obogatiti i produbiti svoje znanje, Državni arhiv ustupio je školskoj knjižnici za potrebe nastave dokumentarni film s autentičnim snimkama Stjepana Radića koje nisu dostupne široj javnosti.

Ova iznimno vrijedna i značajna izložba otvorena je za javnost u trajanju od deset dana te se pozivaju svi zainteresirani građani da je razgledaju.

Hitovi: 224

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice