Toleranciji se učimo cijeloga života

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Petak, 17 Studeni 2017 Napisao/la Marijana Pavić

 

Povodom Međunarodnog dana tolerancije u našoj knjižnici održani su satovi za učenike šestih razreda na kojima su se učenici upoznali s pojmom tolerancije,ali i s pojmom predrasude.

 Sat je održan u korelaciji sa Satom razrednika,a vodile su ga i osmislile školska psihologinja Dragana Švenjak i školska knjižničarka Marijana Pavić. Započeo je čitanjem ulomka iz romana Čudo suvremene američke spisateljice R.J. Palacio koji je poslužio kao izvrstan uvod u razgovor o toleranciji. Kroz kratku prezentaciju učenici su saznali da je tolerancija poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti te da smo svi mi za nekoga drugačiji i da svi imamo predrasude protiv kojih se moramo boriti i učiti se toleranciji cijeli život.

 Učenici su na temelju iskustva iz svog svakodnevnog života iznosili primjere tolerantnog i netolerantnog ponašanja te iskreno progovorili o vlastitim predrasudama nakon čega su rješavali mali anonimni upitnik koji im je dodatno osvijestio njihova stvarna stajališta prema različitim društvenim skupinama. Sat su ocijenili odličnom ocjenom te smo zaključili kako je razgovor o ovakvim temama značajan barem jednako kao i svaki drugi redovan predmet i da mu se treba posvetiti barem jednaka pažnja, ako ne i barem mrvicu više.

Marijana Pavić

 

 

 

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice