Film i diskusija: integracija izbjeglica

Kategorija: Diseminacija Objavljeno: Ponedjeljak, 28 Ožujak 2022 Napisao/la Marijana Pavić

 

Učenici 7.b razreda sudjelovali su u online edukacijskom programu Festivala tolerancije pod nazivom Film i diskusija: integracija izbjeglica.

U diskusiji su sudjelovali glasnogovornik UNHCR-a g. Jan Kopić, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice gđa Dajana Ravlija te šesnaestogodišnja azilantica iz Sirije. Diskusija je bila vrlo zanimljiva i poučna, a posebno je bilo korisno poslušati iskustvo djevojke koja je morala pobjeći pred ratnim strahotama iz Sirije i uklopiti se u novu njoj sasvim nepoznatu sredinu. Ova tema nam je naročito bliska jer i našu školu odnedavno pohađa nekoliko učenika koji su morali napustiti Ukrajinu zbog rata koji je zadesio njihovu zemlju te su pronašli utočište u Hrvatskoj i Bibinjama. Edukacija nam je svima pomogla u osvještavanju trenutne situacije i usmjerila nas na koje načine možemo pomoći novim učenicima u prilagodbi na novu sredinu, u učenju te svladavanju jezika i komunikacije. Učenici 7.b razreda već su pokazali susretljivost i gostoljubivost prema svojoj novoj razrednoj prijateljici Solomiji Kubik koju od milja zovu Mija. Tijekom rasprave i Mija je imala priliku reći kako se ona osjeća u novoj sredini, s kojim se poteškoćama susreće i čemu se nada.

Prije samog susreta uživo na diskusiji koja se odvijala online preko Zoom platforme, učenici su s knjižničarkom pogledali i komentirali dokumentarni film Priča azilanta o dječaku koji je sa svojom obitelji dobio azil u Hrvatskoj te su saznali da su izbjeglice svi oni koji su morali napustiti svoju zemlju želeći spasiti svoje živote i živote svojih najbližih te da izbjeglice ne bježe jer žele već zato što moraju. Danas je u svijetu 80 milijuna nasilno raseljenih, najviše od kada se za njih počelo sustavno skrbiti nakon 2. svjetskog rata.

 

Hitovi: 383

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice