ISTRAŽIVANJE SUBJEKTIVNE DOBROBITI DJECE U HRVATSKOJ

Kategorija: Projekti Objavljeno: Četvrtak, 21 Ožujak 2019 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

Naša škola ove godine  sudjeluje u istraživanju u okviru projekta Subjektivna dobrobiti djece u Hrvatskoj, koji se provodi u sklopu međunarodnog istraživanja dječje dobrobiti u velikom broju zemalja, što omogućuje prikupljanje komparativnih podataka. Istraživanje u Hrvatskoj provodi istraživačko tim Studijskog centra socijalnog rada pod vodstvom prof.dr.sc. Marine Ajduković, u suradnji s UNICEF uredom za Hrvatsku.

Projekt je također dobio suglasnost Etičkog povjerenstva Pravnog fakulteta u Zagrebu, pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje te je odobrena njegova provedba od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj istraživanja je ispitati subjektivni doživljaj vlastite dobrobiti kod djece osnovnoškolske dobi, a krajnja svrha cjelokupnog projekta je poboljšati dobrobit djece kroz podizanje svijesti o ovoj tematici kod same djece, njihovih roditelja, škole i lokalne zajednice, ali i kod donositelja odluka, stručnjaka, studenata koji će se u svom budućem profesionalnom radu baviti problemima djece i mladih, te cjelokupne javnosti. Istraživanje se provodi tijekom drugog polugodišta ove školske godine u 41 osnovnoj školi iz svih županija Republike Hrvatske, planirano je sudjelovanje oko 3000 djece (po 1000 iz 2.,4. i 6.razreda osnovne škole), a u svakoj školi su u istraživanje  uključena po dva razredna odjeljenja iz svake generacije.

Prije provedbe istraživanja održani su roditeljski sastanci na kojima su se informirali roditelji o svrsi i postupku istraživanja te se od njih tražio pismeni pristanak za sudjelovanje njihove djece u istraživanju. U svim koracima istraživanja planirano je strogo pridržavanje etičkih načela istraživanja s djecom te je nakon istraživanja predviđeno i uključivanje djece u psihoedukativne radionice, kao naknada za njihovo sudjelovanje.

Za provedbu istraživanja u našoj školi zadužena je psihologinja koja je prošla edukaciju za stručne suradnike uključene u projekt i na taj se način pripremila za cijeli postupak provedbe istraživanja te vođenja radionica s djecom.

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem biti će javno prezentirani i dostupni stručnjacima koji se bave problemima djece pa tako i našoj školi

Smatramo da se radi o značajnom istraživanju u kojem će djeca po prvi put u nacionalnom uzorku izraziti doživljaj svoje dobrobiti s krajnjim ciljem podizanja svijesti o važnosti dječje dobrobiti.

 

                                                                                                 Dragana Švenjak, psihologinja

Hitovi: 730

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice