Matematički ožujak u našoj školi

Kategorija: Matematika 8 Objavljeno: Srijeda, 12 Travanj 2023 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

Cijeli je mjesec ožujak bio prepun matematičkih aktivnosti.   

  1. ožujka 2023. u OŠ Sukošan održano je Županijsko natjecanje iz Matematike. Nakon revizije  Tome Sikirić, učenik 8. razreda je osvojio 2. mjesto, Lara Fuzul učenica 6.razreda 3.mjesto, Lucija Fuzul učenica 8.razreda 5. mjesto, Martin Vujević učenik 7. razreda 6. mjesto i Natali Vuica, učenica 7. razreda 19 mjesto. Njihovi  mentori su učitelji matematike  Monika Peša i Mario Koritnik. 
  2. ožujka 2023. obilježen je  Dana žena i Dana žena u znanosti

Učenica 8a razreda su ispred školske knjižnice podijelile su životne priče neustrašivih žena znanstvenica. Učenicama pomogle su učiteljica matematike Monika Peša i knjižničarka Marijana Pavić kako bi ih ohrabrile i pripremile za javni nastup. 

Istog je dana Monika Peša predstavila projekte naše škole na Međužupanijskom stručnom vijeću matematike s temom Što bi rekao Pitagora?-Matematički ožujak u OŠ Stjepana Radića Bibinje. 

  1. ožujka 2023. #idm314 i u našoj školi obilježen je Međunarodni dan matematike. Uz slušanje uglazbljenog broja Pi i rješavanje zadataka uz Dokaze bez riječi učenici su se igrali i tražili riječi koje sadrže pi i zamijenili ih s grčkim slovom. Pronašli su brojne zanimljivosti o broju Pi, istraživali povijest broja i pridružili se svjetskoj proslavi. Učitelji Monika Peša i Mario Koritnik su i našu školu zabilježili na mapi svijeta.
  2. ožujka 2023. održano je međunarodno matematičko natjecanje Klokan bez granica. Sudjelovalo je 65  učenika naše škole od 2. do 8. razreda. Koordinator natjecanja je bio učitelj matematike Mario Koritnik.
  3. ožujka 2023. Obilježavanje Eratostenovog pokusa

Učenici 8 razreda naše škole s mentoricom Monikom Peša su se pridružili učenicima iz još 105 zemalja i čak 5877 škola u poznatome Eratostenovom eksperimentu, u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta. 

Kroz video Karla Sagana proučili su  što je Eratosten zaključio prije čak 2200 godina, pronašli vrijeme lokalnog podneva u Bibinjama (11:58 sati) pomoću NOAA solarnog kalkulatora, izmjerili duljinu sjene štapa duljine 1 m., nacrtali  pravokutne trokute u mjerilu 1: 10 i izmjerili kutove pomoću kutomjera, pronašli udaljenosti naše škole od ekvatora i jednostavnim računom izračunali da je opseg Zemlje približno 40 000km. 

Zanimljivo je da smo najtočniji rezultat smo dobili u prvom mjerenju koje je bilo točno u 11:58 sati, kada nam je kut iznosio 45°.  

Koristili smo Eratostenovo razmišljanje i uvrstili u omjer (udaljenost dva mjesta)/(pripadni kut)= (opseg Zemlje)/(360°)  

Sve naše aktivnosti pogledajte u galeriji. 

Hitovi: 416

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice