Od stare bicikle do nove sprave

Kategorija: Električna struja Objavljeno: Srijeda, 18 Svibanj 2016 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

Pročitala sam članak kako u sjevernim zemljama učenici u učionici imaju sprave za vježbanje. Tad sam došla do ideje da i mi probamo nešto napraviti. Moji učenici vole praktične radove stoga sam ih „zaposlila“.  Dva učenika su napravila da pedaliranjem pokrećemo ventilator. Druga grupa od tri učenika su napravila da pedaliranjem pokrenemo žarulju.

Učenici su jako zadovoljni sa svojim radom. Za vrijeme malog odmora svi pedaliraju.  Sedmaši su odmah nabrojali koje se sve pretvorbe energije događaju i pitali su hoće li i oni moći dogodine nešto napraviti. Meni se već vrte ideje po glavi.

Evo što su rekli učenici koji su „sredili“ bicikle.

Svidio mi se ovaj rad jer sam na njemu primjenio dosadašnje znanje iz fizike o pretvorbi energije, mehaničke u svjetlosnu i toplinsku. Ja sam spojio struju jer to sam najviše želio raditi.

Dino R.

 

Kada smo pedalirali ventilator je radio. Sviđalo nam se spajati žice i razmišljati kako da spojimo strujni krug.   Najviše nam se svidjelo što smo mogli primijeniti gradivo iz fizike i nešto napraviti.

Vinko F. i Ante L.

 

 

 

 

 

Drago mi je što se učenicima svidio projektni zadatak i da su shvatili da je fizika stvarno svugdje oko nas. Lijepo je vidjeti učenike zadovoljne svojim radom. Nadam se da će i nove generacije rado sudjelovati u novim izazovima.

Antonia Budanko Brkić, prof. fizike i informatike

Hitovi: 4161

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice