Virtualni književni susret s Bojanom Meandžijom

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 Napisao/la Marijana Pavić

 Unatoč strogim epidemiološkim mjerama koje su na snazi, učenici osmih razreda dobili su priliku upoznati autoricu romana Trči! Ne čekaj me... kojeg upravo čitaju kao lektirno djelo tj. djelo za cjelovito čitanje. 

Naravno, susret se održao virtualno, preko Zoom komunikacijske platforme, a riječ je o književnici Bojani Meandžija čiji se roman obraća upravo mladoj publici. Svoj autobiografski roman spisateljica je napisala još kao šesnaestogodišnjakinja za vrijeme najžešćih napada na rodni grad Karlovac u kojem je provela svoje djetinjstvo svjedočeći strašnim događajima očima djeteta koje ne osuđuje niti mrzi nego začuđeno te s boli i nevjericom proživljava događaje na koje nimalo ne može utjecati, događaje u koje je bačeno igrom slučaja, igrom moći, politike, povijesnog trenutka ili geografskih koordinata.

Učenici su dobili priliku poslušati razmišljanja osobe koja iz prve ruke svjedoči o ratnom zlu i zlu rata te o nemoći, ali i moralnim dilemama djeteta koje se i dan danas pita „Jesam li mogla utjecati na događaje, jesam li mogla nešto promijeniti da sam drugačije postupila?“ 

U tjednu u kojem obilježavamo sve žrtve Domovinskog rata, a naročito žrtvu koju su podnijeli građani i branitelji Vukovara, Bojana Meandžija skrenula je pozornost na one najranjivije, na djecu koja ni na koji način nisu povezana s ratom, a njegove su najveće žrtve. Kako žrtve Domovinskog rata tako i brojnih ratova koji se i dalje događaju u svijetu.

Na kraju susreta Bojana se prisjetila kako je u skloništu bila gladna i zaželjela je pojesti kajganu te je zamolila učenike da večeras pripreme sebi kajganu i pojedu je za večeru te da se sjete kako u tom trenutku tisuće  druge djece na svijetu nema taj luksuz – večerati kajganu.

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice