Volimo čitati – jasno, glasno, izražajno

Objavljeno: Ponedjeljak, 09 Ožujak 2015 Napisao/la M. Pavić

Da vještina izražajnog čitanja pruža izniman užitak znaju svi oni koji na satu ili potajice u svojoj sobi čitaju naglas ulomke ili cijele priče, znaju svi koji su barem u djetinjstvu uživali slušajući roditelje, djedove ili bake, tete vrtiću ili nastavnike koji su im prenosili zanimljive priče i uvodili ih u tajanstvene svjetove riječi.

Da bismo popularizirali glasno interpretativno čitanje u višim razredima osnovne škole, i ove smo se godine priključili projektu Zadar čita u organizaciji Gradske knjižnice Zadar te smo organizirali Školsko natjecanje u interpretativnom čitanju za šestaše i sedmaše. Na natjecanje se prijavilo 14 učenika koji su odabrali pripovijetke, priče i romane s temom putovanja te su uz pomoć mentora odabrali ulomak za interpretativno čitanje.

Prvo mjesto na natjecanju osvojila je Laura Šimunić iz 7. b razreda s ulomkom iz romana Waitapu Jože Horvata koja se upućuje na županijsko natjecanje, dok je drugo mjesto pripalo Danijeli Šimunić s ulomkom iz istog romana. Treće mjesto pripalo je Marijeti Šimunić, također učenici 7. b razreda koja je čitala ulomak iz romana Julesa Vernea Put u središte Zemlje.

Natjecatelje su ocjenjivali nastavnički i učenički ocjenjivački sud, a prema mišljenju potonjeg treće mjesto s Marijetom ravnopravno dijeli Marina Bugarija, također iz 7. b razreda, s ulomkom iz putopisa Nikole Pulića Krkom uzvodno.

Čestitke svim natjecateljima koji su svojim sudjelovanjem pokazali koliko vole čitanje i promovirali čitalačku aktivnost u školi, a posebne čestitke odličnim čitačicama iz 7. b!

 

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice