Dan posvećen knjizi i budućnosti čitanja

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 Napisao/la Marijana Pavić

 

U našoj školskoj knjižnici i ove je godine održan niz radionica u sklopu bogatog programa kojim smo obilježili Svjetski dan knjige i Noć knjige.

U sklopu jutarnjeg programa učenici 4.a razreda čitali su priču Fantastične leteće knjige gospodina Morrissa Lessmorea te pogledali istoimeni animirani film nagrađen Oscarom nakon čega su sa svojom učiteljicom Ivom Režan stvarali vlastite priče u obliku pizze – tzv. pizzopriče. Šestaši su sudjelovali u zanimljivoj radionici Potraga za QR kodovima koji su sadržavali ulomke iz romana Branke Primorac Moj brat živi u kompjuteru te razmjenjivali misli i ideje o tome što bi nas i knjige moglo zadesiti u bližoj i daljoj budućnosti. Odabrani učenici trećih razreda s učiteljicom Marinom Lisicom čitali su i odgonetavali zagonetke na engleskom jeziku, čitali pjesme i igrali zanimljive jezične igre.

Poslijepodnevni dio programa bio je posvećen višim razredima uz opuštenu prijateljsku atmosferu te zakusku. Učenici 5.c razreda, polaznici grupe Mladi knjižničari, pripremili su zanimljivo predavanje uz demonstaciju pod nazivom Vremeplov knjige u kojem su prikazali razvoj knjiige od glinenih pločica preko otkriuća tiskarskoj stroja i interneta do holograma pomoću čije su čarolije zavirili i u budućnost knjige. Učiteljice engleskog i njemačkog jezika Nina Lonić, Ingrid Kučan, Marina Sikirić i Silvija Sikirić sa svojim su učenicima održale susret čitanja na engleskom i njemačkom jeziku dok je mala, ali vesela grupa učenica sedmih razreda uživala čitajući uz svjetlost svijeća ulomak iz distopijskog romana Fahrenheit 451 nakon čega se raspravljalo o tome ima li knjiga budućnost i u kojim oblicima će knjiga opstati.

Bio je to doista praznik knjige s optimističnim zaključkom da će knjiga i priča, u različitim oblicima, živjeti dok bude i čovjeka.

Marijana Pavić, knjižničarka

 

 

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice