Sretan rođendan, Harry!

Objavljeno: Petak, 02 Lipanj 2017 Napisao/la M. Pavić

Popularni književni lik Harry Potter ovoga lipnja navršava 20 godina. Toliko je godina naime prošlo od objavljivanja prve knjige u serijalu Harry Potter i kamen mudraca.

Stoga je u knjižnici naše škole održano niz zabavnih i edukativnih radionica u sklopu Tjedna Harryja Pottera u kojima su se ispreplitale svakovrsne aktivnosti – od likovnih i čitateljskih do kemijskih pokusa i dešifriranja QR kodova.

Četvrtaši su tako sudjelovali u radionici izrade origami straničnika s likom Harryjeve sove Hedwige dok su polaznici grupe Mladih knjižničara izrađivali Razredbeni klobuk tehnikom kaširanja. Umanjene verzije razredbenih klobuka izrađivali su u likovnoj radionici učenici 6. b razreda koji su s učiteljicom Ninom Lonić dramatizirali ulomak iz knjige na engleskom jeziku. Svi su svoje radionice, naravno, započeli kratkim predavanjem o knjigama, razgledavanjem male školske izložbe pripremljene za ovu prigodu te čitanjem odabranih ulomaka povezanih s temom radionice. Učenici 6. a razreda igrali su zabavnu igru potrage u radionici pod nazivom Tajni labirint QR kodova pri čemu su se upoznali s QR kodovima i njihovom namjenom budući da su mnogi suvremeni udžbenici obogaćeni i tom vrstom informacija.

Naročito zanimljiva bila je radionica čarobnih napitaka u kojoj je integrirana nastava kemije s književnosti te su učenici 7. a razreda demonstrirali pet pokusa povezanih s ulomcima iz knjiga o Harryju Potteru. Učenici su dobili pisma s nevidljivim slovima kojima su bili ispisani zadaci, a oni su sadržavali zagonetke i uputu na kojoj se stranici nalazi odgovor. Zajedničkim čitanjem ulomaka pokušali su se dovinuti koji će pokus izvoditi svaka grupa nakon čega su uslijedili sami pokusi: izrada čarobnih napitaka, ljubavnog napitka, crna mamba, leteći čaj i svijeća koja se gasi sama od sebe.

Doista, tjedan uživancije!

Marijana Pavić, knjižničarka

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice